Vényfelírási szabályok változása - kiválthatósági dátum - 2013

A gyógyszerrendelést és -kiváltást érintő szabályozás változásával szeptember 1-jétől könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása. Az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos a gyógyszerrendelés alapvető szabályának megtartása mellett – miszerint 1 vényre csak 1 havi, 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget szabad felírni – 3 hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját. A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre, vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani. A változtatást azt tette lehetővé, hogy időközben jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje, illetve számos, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek. A legnagyobb költségű (50 ezer forint feletti fogyasztói árú) gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználás megvalósítása érdekében – meghatározott eseteket leszámítva - továbbra is indokolt, hogy a gyógyszerek kiváltására 30 naponta kerüljön sor.

 

A változások a teljes gyógyszerkörre értendőek, az 50 000 forintos bruttó fogyasztói ár értékhatára 1 dobozra vonatkozik.

 

Programjainkban az érintett gyógyszerek három havi felírása esetén a 2 ill. 3 db, egyenként egy-egy havi gyógyszer adagot tartalmazó receptek 2. és 3. példányán továbbra is feltüntetésre kerül az ún. kiválthatósági dátum, amennyiben a gyógyszer felvételekor a "1 havi gyógyszermennyiség" opció kiválasztásra került ill. nyomtatáskor a példányszám 2 vagy 3.